Ahlan wa sahlan....Konnichiwa....

~ hati ku berbunga ketika teratak ini terlihat jejak kaki mu

~ kalau ada yang sakit dimata... sakit di telinga... komen la eh.
boleh le teman perbaiki teratak ini agar lebih GAH lagi

~ segala cadangan dan nasihat amatlah dialu-alukan

~singgah sokmo dan tinggalkan jejak kaki mu itu nanti teman pun nak juge ziarah kome

~terima kasih banyak2 sudi datang...bila free jengah2 teman kat sini lagi




Nak tak baca kalau entry pasal kedai makan???
Bukan menu2 kat kedai makan....bukan juga resepi2 yang sedap ala CMG di Tiffinbiru ...
cerita tentang ..... S.I.K.A.P kalau orang London (sebut dgn gaya sebutan baku) panggil A.T.T.I.T.U.D.E

Di pagi yang segar hari ni...Nisa' pekena roti canai kat satu kedai makan sekitar Masai ni.... 
first time datang kedai ni....dah banyak kali dah lalu lalang tapi malas sangat nak singgah sebab orang dah macam sardin....pack sungguh. TAPi ntah kenapa pagi tadi nakjuga masuk kat kedai tu walaupun ramai .
Dengan semerbak bau kuah dal dan sambal bilis....aroma roti yang dibakar memenuhi segenap ruang kedai tersebut. Masuk2 je dalam tu..wah!! penuh tu meja. TAPI...ada tapi orang2 yang sedang makan , cara makannya memang pergi untuk makan bukan bersantai2. baru 2 minit berdiri dah ada meja kosong. Orang yang kosongkan meja tu...dah habis makan, terus minum tanpa berborak2...habis minum terus bangun. Hebat?? apa yang hebat...terus kan membaca

Lalu Nisa' terus duduk...baru duduk 1.5 minit terus datang pelayan walaupun orang ramai...dgn cepat dia datang....saya pun dgn cepat meng'order' lalu dia pun dengan cepat berlalu. Pergerakan dalam kedai tu amat cepat. Sedang saya memerhatikan sekeliling orang yang datang dan pergi .... seorang lelaki berbadan agak besar dengan cepat mengangkat cawan, pinggan di meja sebelah..+ dengan muka manis. Lalu mempelawa pelanggan seterusnya duduk. Pelanggan tersebut menegur ' bos ! kalau tak cukup pekerja..saya nak kerja la' dengan nada bergurau. Opppsss! salah dengarkah ? Bos?  Terpana seketika dengan muka tercengang. Orang  itu agaknya terperasan muka taksiap terkejut saya kot. " Itu la BOS kedai ni" sambil tersenyum...

BOSS?? ada lagi Boss seperti itu di dunia ini???
Patut la Nisa' perasan....walaupun pekerja ramai...dan orang ramainya berganda2 dari pekerja... tapi pekerjanya tak de pulak yang curi tulang...kan kadang2 ada juga pekerja yang jalannya lambat2..nak angkat pinggan pun slow motion...muka jgn cerita la...lebih kelat dari daun sekentut...
Kedai ni tak...!! Pekerja sungguh cekap macam Boss mereka. Mungkin juga mereka jadi 'segan' bila tengok Bos turun padang bekerja bersama2...sedangkan bos tu boleh je duduk di salah satu meja sambil mengarah Kau!! hanta sana...Minah!! hanta meja no 2...

Jemput makan...Boss meletakkan roti canai bersama kuah dal yang aromanya menguatkan lagi gendang dalam perut. erk.....tak sampai 5 minit. dah boleh makan. Orang yang baru duduk disebelah saya pun...dah dapat minuman. Roti??? Yeee roti saya tu bukan roti yang dipanaskan tapi segar dari ladang.

Ternyata ATTITUDE amat penting dalam banyak aspek..
nak kasih sayang..attitude kena bagus
nak perhatian...attitude kena baik
nak disegani....attitude juga diutamakan....dengan mengambil A=1 B=2 dan seterusnya.... dapatkan jumlah bagi perkataan ATTITUDE..maka benarlah utamakan sikap ANDA kerana ...

The POWER of ATTITUDE is 100%

8 comments:

storyfromme said...

respek la kat pemilik kedai tu.good attitude.

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

betol tu...sikap itu penting! ngeh2

cemomoi said...

nak jadik bos ati musti baekkkk

Nisa' Pasir Gudang said...

@storyfromme
betul3x..kite pun respek sungguh. Best pulak tgk cenggitu

Nisa' Pasir Gudang said...

@ciktim
macam ciktik kannnn...ngeh3

Nisa' Pasir Gudang said...

@cemomoi
jom kite jadi bos terbaekkk!!

said said...

lebih baik kita jadi bos sendiri. kita repair diri sendiri, nak repair diri orang syusyah sikit la, nisa' PG.

said said...

Jadi bos sendiri lagi mudah kot sebab lebih mudah repair diri sendiri dari repair diri orang len.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...