Ahlan wa sahlan....Konnichiwa....

~ hati ku berbunga ketika teratak ini terlihat jejak kaki mu

~ kalau ada yang sakit dimata... sakit di telinga... komen la eh.
boleh le teman perbaiki teratak ini agar lebih GAH lagi

~ segala cadangan dan nasihat amatlah dialu-alukan

~singgah sokmo dan tinggalkan jejak kaki mu itu nanti teman pun nak juge ziarah kome

~terima kasih banyak2 sudi datang...bila free jengah2 teman kat sini lagi
Tajuk tidur????

lain cerite tak de ke?? Huh!!

Oittt... ni nak cerita tidur yang boleh kaut untung OK !

.

..

...

.........


 "92.5% pekerja-pekerja yang berkesempatan tidur di waktu tengahari, mempunyai daya kreativiti yang lebih tinggi. Daya kemampuan mereka untuk menyelesaikan masalah juga meningkat. Semua ini pastinya meningkatkan produktiviti." (Napping News: 'Scientific Proof Confirms: Napping Enhances Worker Productivity,' from eFuse)


Tidur tengahari tu bukan tidur yang lama ok...qailulah ( tidur yang sedikit di tengahari ).


  •  Dr. William A. Anthony, Ph.D. dan Camille W. Anthony, pengarang buku 'The Art of Napping at Work.'
  •  
  • David F. Dinges dan Roger J. Broughton di dalam buku mereka 'Sleep and Alertness: Chronobiological, Behavioural and Medical Aspects of Napping.'

  •  Dr. James Maas, pakar tidur dari Cornell University juga telah merumuskan bahawa tidur di tengahari sekadar 15-20 minit sudah mencukupi untuk mengembalikan tenaga dan menjaga kesihatan. Seorang pengkaji yang lain, Donald Greeley, telah mengatakan bahawa tidur tengahari adalah bermanfaat selama mana ianya tidak melebihi satu jam. (Gail Benchener: 'Parents and Sleep Deprivation,' Family.com)


Bukan soh tidur sampai meleleh air liur...cukup sekadar merehatkan badan.


Kajian itu dibuat oleh manusia yang bukan sempurna.

Manusia yang sempurna awal2 lagi mempratikkan qailulah ( tidur sebentar ) omputih kata nap...
sape lagi kalau bukan kekasih kita Nabi Muhammad S.A.W

Islam awal2 lagi menganjurkan tidur sekejap ni agar dapat kesegaran tubuh dan mampu untuk bertahajud di malam nanti.



Kata Imam Al-Ghazali dalam kitab Ihya' :
"Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur di siang hari kerana ianya membantu ibadah di malam hari sebagaimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik-baiknya ialah bangun sebelum tergelincir matahari untuk solat zohor."




P/S : jom kita tidur :D

4 comments:

Noriz said...

wow...good info...tapi tak sempat pun nak tido tgah ari...huhuhu

JIJI YU said...

aku tidor pon mmg kompom terlajak le

Nisa' Pasir Gudang said...

@Noriz
bila2 sempat..try buat. mmg segar bugar :P

Nisa' Pasir Gudang said...

@Jiji Yu
hobi ko tido ek .... :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...